Podrobné rady do zahrady na každý den

Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.

Sadba zeleniny
Nejlevněji ji získáte z výsevného záhonu.

Již dříve jsme o tomto způsobu předpěstování psali, připomeňme si - vyséváme na dobře připravený záhon s jemnou drobtovitou strukturou. Dbáme především na správné střídání plodin a volbu vhodné odrůdy určenou k výsevu v tomto období. Osivo lépe vzchází a semenáčky se i lépe vyvíjejí pod "rostoucí" fólií. V intervalu 2-3 týdnů vyséváme malé dávky osiva hlávkového salátu, kedlubnů a květáku.

Hlávkový salát - v příliš teplé půdě špatně klíčí a vzchází. Teploty při výsevu by neměly přesahovat 20-24 °C. Je proto vhodné osivo uložit před výsevem do chladničky. Vyčkáme období kdy je chladněji a před výsevem zryjeme půdu, abychom na povrch dostali chladnější zem. Po výsevu zalijeme studenou vodou.
Salát ledový můžeme vysévat ještě na začátku června a dáváme přednost obalovanému osivu nebo výsevným páskům.

Kadeřávek pro zimní sklizeň můžeme vysévat ještě počátkem června.

Pro sklizeň v zimním období je možné vysévat s předpěstováním štěrbák zahradní a pór, kdy sadbu mrazuvzdorných odrůd vysazujeme od poloviny června do poloviny srpna, aby byly rostliny dobře urostlé a přezimovaly co nejlépe.



Rada pro: 4. ČERVEN