Degustace brambor
Degustace brambor se staly již tradicí pro mnohé základní organizace.
Degustace v Třebíči se letos se zúčastnilo kolem 50 degustujících, převážně
stálých účastníků. Ve výsledkové listině degustace brambor jsou uvedena dvě
celková pořadí. V prvním sloupci výsledků mají výhodnější bodování odrůdy s
tužší konzistencí a ve druhém sloupci naopak se upřednostňuje konzistence
kypřejší. Z porovnání obou pořadí vyplývá že kvalitní odrůdy jsou vesměs v
popředí výsledků a naopak méně chutnající jsou na konci celkového pořadí. Je
však třeba vzít v potaz, že na degustaci jsou vybírány jen kvalitní až
špičkové odrůdy pěstované v ČR. Je dost odrůd, které by se umístily s velkým
propadem.
číst dále
číst dále
Bylo hodnoceno 7 níže uvedených salátových odrůd bramboru. Vařeno bylo ve vodě na 2. stupni elektrického sporáku po dobu 17 minut a ponecháno ještě chvíli v horké vodě.
Miroslav Muška číst dále
Pro porovnání jsem posuzoval barvu dužniny brambor a odrůdy rozdělil do čtyřech skupin. Hodnocení proběhlo 30. listopadu 2019 a jedná se o mé subjektivní hodnocení, odrůdy jsou seřazeny podle abecedy.
Hodnoceno bylo celkem 47 odrůd, které jsem letos pěstoval.
Miroslav Muška číst dále

Při degustaci bylo hodnoceno 19 odrůd brambor, odrůdy celkem hodnotilo 16 degustátorů. Degustaci řídil pan Miroslav Muška, místopředseda Územního sdružením Českého zahrádkářského svazu Třebíč.
Pořadí jednotlivých odrůd bylo stanoveno podle výsledného počtu bodů v součtu od jednotlivých degustátorů. Nižší počet získaných bodů řadí odrůdu mezi lépe hodnocenou.
Degustace brambor spočívala v hodnocení následujících vlastností:
- konzistence - pevnost, lojovitost dužniny, od velmi pevné (1 bod) až po kyprou (7 bodů)
- struktura – od jemné struktury (3 body) až po hrubou (7 bodů)
- nedostatky v chuti – velmi malé nedostatky (1 bod) až velmi silné (9 bodů)
Pavel Bartes číst dále