Degustace brambor

Degustace brambor se staly již tradicí pro mnohé základní organizace.

1 2 3 4 5 (celkem: 21)

Degustace brambor ze dne 18.1.2020 v Třebíči

Degustace v Třebíči se letos se zúčastnilo kolem 50 degustujících, převážně stálých účastníků. Ve výsledkové listině  degustace brambor jsou uvedena dvě celková  pořadí. V prvním sloupci výsledků mají výhodnější bodování  odrůdy s  tužší konzistencí a ve  druhém sloupci  naopak se upřednostňuje konzistence kypřejší. Z porovnání obou pořadí vyplývá že kvalitní odrůdy jsou vesměs v  popředí výsledků a naopak méně chutnající jsou na konci celkového pořadí. Je však třeba vzít v potaz, že na degustaci  jsou vybírány jen kvalitní  až špičkové odrůdy pěstované v ČR. Je dost odrůd, které by se umístily s velkým propadem. 
číst dále

VÝSLEDKY ZKOUŠEK UŽITNÉ HODNOTY Brambor

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ, NÁRODNÍ ODRŮDOVÝ ÚŘAD zveřejnil na svých stránkách Výsledky zkoušek užitné hodnoty brambor ze sklizně v roce 2019. Porovnání je celkem zajímavé a mohlo by vhodně doplnit výsledky z našich degustací při výběru vhodné odrůdy do zahrádky.

číst dále

Hodnocení salátových odrůd bramboru 8. prosince 2019

Bylo hodnoceno 7 níže uvedených salátových odrůd bramboru. Vařeno bylo ve vodě na 2. stupni elektrického sporáku po dobu 17 minut a ponecháno ještě chvíli v horké vodě. 

Ani jediná nebyla rozvařena, všechny mají varný typ A. Hodnocení provedeno na vychlazených hlízách.


Miroslav Muška číst dále

Barva dužniny hlíz za syrova

Pro porovnání jsem posuzoval barvu dužniny brambor a odrůdy rozdělil do čtyřech skupin. Hodnocení proběhlo 30. listopadu 2019 a jedná se o mé subjektivní hodnocení, odrůdy jsou seřazeny podle abecedy.
Hodnoceno bylo celkem 47 odrůd, které jsem letos pěstoval.





Miroslav Muška číst dále

Degustace odrůd brambor - Lukov 9. 11. 2019

Při degustaci bylo hodnoceno 19 odrůd brambor, odrůdy celkem hodnotilo 16 degustátorů. Degustaci řídil pan Miroslav Muška, místopředseda Územního sdružením Českého zahrádkářského svazu Třebíč.

Pořadí jednotlivých odrůd bylo stanoveno podle výsledného počtu bodů v součtu od jednotlivých degustátorů. Nižší počet získaných bodů řadí odrůdu mezi lépe hodnocenou.

Degustace brambor spočívala v hodnocení následujících vlastností:

  • konzistence - pevnost, lojovitost dužniny, od velmi pevné (1 bod) až po kyprou (7 bodů)
  • struktura – od jemné struktury (3 body) až po hrubou (7 bodů)
  • nedostatky v chuti – velmi malé nedostatky (1 bod) až velmi silné (9 bodů)


Pavel Bartes číst dále

1 2 3 4 5 (celkem: 21)