Podrobné rady do zahrady na každý den

Abyste žádný den na svou zahrádku nezapomněli, připravili jsme pro vás na každý den malou radu, ve které se dozvíte, čemu se na zahrádce právě můžete věnovat. Nejedná se o striktní rady, ale jen kalendářně rozdělené připomenutí nejčastějších činností.

Obsah dusičnanů v zelenině
Ne každá obsahuje stejně.

Průměrné hodnoty obsahu dusičnanů v 1 kg zeleniny:

  • velmi nízký obsah = do 250 mg: artyčok, suché fazole a hrách, kukuřice, čekankové puky, brambory, melouny, růž. kapusta, bělený chřest, cibule, rajčata, obilí, ovoce,
  • nízký = 250-1000 mg: lilek, fazolové lusky, cukrový hrášek, okurky, kedluben, květák, brokolice, červené zelí, tykev, paprika, pastinák, římský salát, černý kořen,
  • středně vysoký = 1000-2000 mg: štěrbák, bílé zelí, pór, mrkev, zelená šalotka, ledový salát, celer, cuketa,
  • vysoký = 2000-3500 mg: fenykl, čín. zelí, kadeřávek, kapusta, řeřicha, mangold, špenát, petržel. nať, ředkvička, ředkev, polníček, salát hlávkový a listový,
  • velmi vysoký = 3500-5000 mg: řapíky mangoldu, celer řapíkatý, reveň, červená řepa, koř. petržel, batolka prorostlá,

U zeleniny pěstované v zimním období, rychlené a skleníkové je vždy ještě vyšší obsah dusičnanů než je uvedeno!


Rada pro: 24. ÚNOR