Pomazánky od paní Zlatky Nekvasilové a Dagmar Dankové, které byly k ochutnání na letošní krajské výstavě v Rotavě
Přidán recept Věnka Jirmuse na zeleninový salát s křenem
Pomazánky od Zlatky Nekvasilové a Dagmar Dankové
Vajíčková pomazánka.
6 vajec natvrdo protlačit kolečkem, 200g tvrdého sýra nastrouhat , 250g šunky také nastrouhat, cibuli, několik kys. okurek, máslo Javořické s feferonkama, tatarku, zak. smetanu, lžíci hořčice, sůl, pepř, česnek.
Nivová pomazánka.
Nastrouhat asi 250g Nivy, 300g šunkového salámu, 3 vejce natvrdo protlačit kolečkem, pomazánkové máslo s Nivou, několik kys. okurek, cibuli nastrouhat, spojit sáčkem majolky, tatarky, pom. máslem, asi 3 kostky měkkého sýra, sůl, pepř
Celerová pomazánka.
Půlku syrového celeru, 2 mrkve, jemně nastrouhat a pokapat citronem, 300g šunkového salámu jemně nakrájet, 3 vejce natvrdo, 4 kys. okurky, kousek červené kapie, sladkou papriku (asi lžičku), hořčici, tatarku, zak. smetanu, sůl, pepř.
Pomazánka z vepřového masa ve vlastní šťávě.
Obsah konzervy rozmačkat, cibuli nastrouhat, kys. okurky( asi 3 kousky) jemně pokrájet, 3 vařené brambory rozmačkat, 3 vejce natvrdo protlačit kolečkem, česnek ( dle chuti), hořčici, kečup, majolka, trochu sladké papriky, sůl, pepř.
Zeleninový salát – zelí s křenem
2 kg hlávkového zelí 2 hořčicové skleničky nastrouhaného křenu 2 velké cibule 300 dkg cukru krupice 300 ml octa – podle chuti 100 ml oleje sůl, pepř podle chuti 250 ml zakysané smetany – i více
Zelí cibuli nakrájíme na malé nudličky, dáme do mísy a přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a dáme rozležet do chladna do druhého dne. Podle chuti můžeme upravit. Může se i bez smetany napěchovat do sklenic a zavařit na 90˚C po dobu 20 minut. Dobrou chuť.