Pálenice a postup pálení
Pálení probíhá ve dvou stupních:
- destilace ovocného kvasu v surovinovém kotli s přímým ohřevem a mícháním kvasu. Získáme destilát tzv. „lutr“ s obsahem etanolu (alkoholu) 20–30 %. Jedná se o polotovar nevhodný ke konzumaci, obsahující vedlejší produkty lihového kvašení, chuťově nepřijatelné a ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ! Proto je nutné luter zušlechtit!
 - Rektifikace lutru. Při této operaci se lutr zesiluje na požadovanou lihovitost a čistí od cizích, nežádoucích, páchnoucích, zdravotně závadných zplodin pocházejících z fermentace ovocných kvasů. Říkáme tomu zušlechťování ovocného destilátu.
 
Ohřev je přímý a při destilaci se z vypáleného destilátu odděluje:
- I. frakce = úkap /estery, aromatické látky a metylalkohol/
 - II. frakce = jádro, nebo prokap / je vlastní ovocný destilát
 - III. frakce = dokap je část destilátu, kterou získáváme pokračujeme-li v destilaci po ukončení pálení II. frakce.
 
Destilace končí, udává-li lihoměr hodnoty kolem 35 – 30 % objemu etanolu. Dokapová (III. frakce) má kyselou chuť a kalí jádro.
Cena: Kč 330,- za 1 litr 100% lihu

