Rady do zahrady
Ve Slavkovském zpravodaji, který vychází jako měsíčník, publikuje přítel Vladimír Luža zahrádkáři vyhledávanou rubriku „ Rady do zahrady“. Tato činnost započala v lednu 2001 a dosud bylo uvedeno 180 článků ve kterých radí zahrádkářům i drobným pěstitelům jaké plodiny je vhodné pěstovat, jak zasahovat proti škůdcům a chorobám a jaké novinky jsou uváděny do prodeje.


![]() |
stévie sladká |
Původní oblastí výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Cení se kvůli léčebným účinkům a vysoké sladivosti. Jako sladidlo nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná pro diabetiky. Studie WHO ukázaly, že stevicid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí nebo cukrovkou typu dva. Obsahuje steviocid a rebaudiosid, které jsou 250 – 300 x sladší než sacharóza. Jsou stálé i za tepla, nemění se jeho pH a nekvasí.
Dorůstá do výšky 50 – 100 cm. Její drobné sytě zelené lístky jsou vstřícné, kopinaté. Jemné úbory bílých květů vytvářejí koncové okolíky. Původně jednoletá rostlina se šlechtěním dnes pěstuje jako víceletá. Množí se pomocí zelených řízků, řízků kořenů a dalších vegetativních částí rostlin.
Rostlinu zakoupíme v jarních měsících ve velkých květináčích. Stévie nepotřebuje zahrádku ani skleník. Sladké látky se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla a proto není vhodná pro pěstování doma, kde její listy netvoří dostatečné množství steviósy. Proto ji na léto dáváme ven a na zimu domů. Rostliny lze snadno tvarovat řezem, snadno odrážejí.
Z jedné rostliny lze získat 0,5 kg sušených lístků. Lístky lze užívat jak v čerstvém stavu, tak zmrazené nebo sušené.
Využití: Lístky – žvýkání, slazení nápojů, marinád, omáček, salátů, moučníků. Sušená stévie má delší trvanlivost a větší sladivost. Pro přípravu čaje musíme lístky nadrtit.
Vladimír Luža
zpět