Rady do zahrady
Ve Slavkovském zpravodaji, který vychází jako měsíčník, publikuje přítel Vladimír Luža zahrádkáři vyhledávanou rubriku „ Rady do zahrady“. Tato činnost započala v lednu 2001 a dosud bylo uvedeno 180 článků ve kterých radí zahrádkářům i drobným pěstitelům jaké plodiny je vhodné pěstovat, jak zasahovat proti škůdcům a chorobám a jaké novinky jsou uváděny do prodeje.


![]() |
Je tu podzim, který vybarvuje listí stromů do nádherných barev. Zahrádkáři a pěstitelé sklízí výsledky své celoroční práce. Ovoce a zeleninu je zapotřebí uskladnit tak, aby se nekazila a vydržela až do jarních měsíců.
Možnost ideálně uskladnit sklizené plodiny však nemá každý pěstitel. Zásadou je skladování v dobře větraných místnostech nebo sklepích se stejnoměrnou teplotou, bez pronikání přímého slunečního světla. Ovoce, zelenina a brambory by se měly skladovat vždy odděleně.
Ovoce je vhodné dávat do přepravek naskládaných na sebe. Pro cirkulaci vzduchu se spodní bedna podloží a nebo se nechá prázdná. Skladovací teplota je u jablek 1 až 5°C, u hrušek 1 až 4°C. Teplota nad 6°C urychluje zrání a podporuje vznik hnilobných procesů. Sušší vzduch pod 80% pak vyvolává scvrkávání plodů. Před uložením do skladovacích prostor, které jsme včas dezinfikovali vápenným nátěrem anebo vysířili, ovoce řádně vytřídíme. Vyřadíme otlačené, nahnilé a červivé plody. Také ty, které vykazují příznaky hořké pihovitosti, sklovitosti, hnědnutí, měknutí a sazovitosti (o těchto příznacích a nemocech si povíme příště). Tyto mohou přenést hnilobu také na sousední plody. Proto je nutno během skladování pravidelně kontrolovat uložené ovoce a zeleninu. Pokud objevíme i nepatrně poškozené plody, tak je ihned odstraníme.
Totéž co platí při skladování o ovoci se vztahuje i na zeleninu a brambory. Brambory a zeleninu před skladováním nemyjeme. Pouze ručně odstraníme zeminu.
Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.
Vladimír Luža
zpět