Rady do zahrady

Ve Slavkovském zpravodaji, který vychází jako měsíčník, publikuje přítel Vladimír Luža zahrádkáři vyhledávanou  rubriku „ Rady do zahrady“. Tato činnost započala v lednu 2001 a dosud bylo uvedeno 180 článků ve kterých radí zahrádkářům i drobným pěstitelům jaké plodiny je vhodné pěstovat, jak zasahovat proti škůdcům a chorobám a jaké novinky jsou uváděny do prodeje.

předchozí další
zpět
RADY DO ZAHRADY – prosinec 2022

Obr: 1162

Pranostika: Na svatou Kateřinu sluší schovati se pod peřinu; pak na svatého Mikuláše tuť jest zima všecka naše.

SKLÁDKOVÉ CHOROBY OVOCE

HOŘKÁ PIHOVITOST se projevuje již během sklizně a skladování, kdy se objevují mírně propadlé šedozelené, nejčastěji 3-5 mm velké skvrny. Pod poškozenými místy je dužnina tmavě zbarvena. Poškozená pletiva mají hořkou chuť.

Příčinou onemocnění je nedostatek vápníku v plodech. Výskyt ovlivňují povětrnostní a půdní podmínky, nevyrovnaná výživa, především nadbytek dusíku a draslíku. Vzniku onemocnění předcházíme vyrovnanou výživou a především přihnojením vápníkem na list formou postřiku přípravkem Kalkosol, (chlorid vápenatý). Ošetřujeme od konce června v 10-14 denních intervalech. V suchých rocích nezapomínejme na závlahu.

SKLOVITOST vzniká v důsledku proniknutí vody do mezibuněčných prostorů při rychlém nárůstu plodů v důsledku vydatných dešťů po období sucha. Většinou se šíří od jadřince. Může být i pod slupkou, která je nenápadně odlišně zbarvena. Riziko poškození zvyšuje nadměrné hnojení dusíkem. Takové plody jsou nevhodné ke skladování.

SKLÁDKOVÉ HNĚDNUTÍ a MĚKNUTÍ SLUPKY se po několikaměsíčním uskladnění, a především na závěr skladování, projeví na plodech velkoplošným, různě intenzivně hnědým zbarvením slupky. Projevuje se při přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Poškozené plody za 1-2 dny zhnědnou. Vzniku hnědnutí se dá předejít skladováním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodech. Nepřeplňovat skladové prostory a dostatečně větrat.

SAZOVITOST je velmi nápadné a nezaměnitelné zbarvení slupky do černa. Původce je houba Gloeodes pomicena. Plody mají zelenočerné rozmyté skvrny, které se dají setřít nebo umýt vlažnou vodou. Plody jsou nevzhledné a mají horší skladovatelnost. Houba přezimuje na letorostech jabloní, javorech, lípě a maliníku. V červnu jsou plodničky s výtrusy větrem roznášeny do okolí. Ochrana spočívá v prevenci. Stromy nevysazujeme v nevhodných vlhkých a uzavřených lokalitách. Vzdušnost koruny zajistíme pravidelným řezem. Chemická ochrana se provádí pozdním ošetřením proti strupovitosti, které výrazně omezí sazovitost. Provádí se před sklizní, ale pozor na ochranné lhůty.

HNILOBY se velmi často vyskytují u skladovaného ovoce. Při kontrolách je velmi častý výskyt ČERNÉ MONILIOVÉ HNILOBY, kdy slupka jablek je černá, kožovitá. Tato choroba má jednu výhodu, a ta spočívá v tom, že se nešíří na zdravé plody. PENICILINOVÁ HNILOBA je nejčastější a nejškodlivější. Na slupce uskladněných plodů vznikají nejdříve světle hnědé, obvykle okrouhlé a ohraničené hnilobné skvrny. Skvrny se zvětšují, slupka se mírně propadá a dužnina pod postiženými místy kašovitě měkne. Poškozená dužnina má typický plísňový zápach. Časté je skupinové hnití plodů. Výskyt omezíme uskladněním vyzrálého a nepoškozeného ovoce, zajištěním optimálních podmínek, pravidelnou kontrolou a odstraňováním hnijících plodů.


Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO Slavkov u Brna.

Vladimír Luža

Vladimír Luža

zpět