Rady do zahrady
Ve Slavkovském zpravodaji, který vychází jako měsíčník, publikuje přítel Vladimír Luža zahrádkáři vyhledávanou rubriku „ Rady do zahrady“. Tato činnost započala v lednu 2001 a dosud bylo uvedeno 180 článků ve kterých radí zahrádkářům i drobným pěstitelům jaké plodiny je vhodné pěstovat, jak zasahovat proti škůdcům a chorobám a jaké novinky jsou uváděny do prodeje.

![]() |
aronie černá |
Pranostika: Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
NETRADIČNÍ OVOCE
Málo známé, okrajové, netradiční, to je skupina ovoce, které se u nás málo pěstuje. Je to na škodu, protože jejich plody obsahují vedle důležitých dietetických látek velké množství vitamínů, minerálů, organické kyseliny, cukry, vlákninu apod. Jsou nenáročné na pěstování a většinou netrpí chorobami a odolávají škůdcům. Pro svůj atraktivní vzhled a velké množství vitamínů jsou oblíbenou a vyhledávanou potravou ptactva před kterými je musíme chránit při dozrávání vhodnými sítěmi.
Do této skupiny patří: aronie, jeřáb moravský a oskeruše, dřín, bez, kdouloň, mišpule, zimolez, růže dužnoplodá a svráskatá. Dále lze v našich podmínkách pěstovat aktinidie, jostu, borůvku velkoplodou či brusinku zahradní, klikvu, japonské hrušně, kdoulovec, lísky, morušovník nebo muchovník. Nesmíme zapomenout na rakytník řešetlákový. To vše jsou vitaminové bomby.
ARONIE ČERNÁ (aronia melanocarpa)
Jedinou odrůdou je NERO. Pěstuje se jako nízký keř nebo stromek výšky kolem 2 až 2,5 metru. Zákrsky vysazujeme do sponu 4 x 2 m. Výhony zkracujeme jako ovocné druhy podle zásad výchovného řezu. Další péče je minimální. Stárnoucí stromy snáší velmi dobře i hluboký zmlazovací řez. Chorobami a škůdci netrpí. Protože malvičky jsou velmi oblíbenou pastvou ptactva, chráníme je před dozráváním vhodnými sítěmi. Daří se jí ve vyšších a vlhčích oblastech, dobře odolává nízkým teplotám. Pozdní kvetení a samoprašnost jsou základem pravidelných výnosů. Plody (černé malvičky) se vyznačují vysokou biologickou a nutriční hodnotou. Vedle minerálních látek a přirozených barviv obsahují širokou škálu flavonoidů s výraznými antioxidačními účinky. Cenné jsou zvláště karotein, vitamíny skupiny B, vitamin C, E a rutin, který se využívá k léčení vysokého krevního tlaku nebo arteriosklerózy. Dále obsahují okolo 10% cukrů a asi 1% kyselin. Pektin dosahuje hodnot 0,75%, obsah tříslovin klesá v průběhu zrání z 0,6 na 0,35%. Jednotné zrání umožňuje jednorázovou sklizeň, která připadá na srpen. Lze je konzumovat v čerstvém stavu, ale vhodnější jsou různé formy zpracování (kompoty, marmelády, šťávy, ovocné pasty, sušení nebo výtečné víno). Rubínově červená dužnina má sladce navinulou až natrpklou chuť. Vylisovaná šťáva intenzivně barví, a to ještě při stonásobném zředění. Listy na podzim krásně vybarvují do oranžově červených až nahnědlých tónů. Je ideální i do malých zahrádek.
Bohatou úrodu a radost ze zahrady přeje Vladimír Luža.
Vladimír Luža
zpět