Přednášky 2024 - články + foto

další

 

Obr: 43836.jpg Obr: 43837.jpg Obr: 43838.jpg Obr: 43839.jpg Obr: 43840.jpg
Obr: 43841.jpg Obr: 43943.jpg Obr: 43944.jpg Obr: 43945.jpg Obr: 43946.jpg

Přednáškový cyklus je zahájen!

Ve čtvrtek dne 11. ledna 2024 v 18 hodin byl zahájen letošní přednáškový cyklus pořádaný ZO ČZS Boskovice, a sice přednáškou na téma „Výrobky z medu, jejich zpracování, prospěšnost, ochutnávka…“.

Zájemci se sešli v sále S3 – modrém salonku Sokolovny v Boskovicích, kde se po úvodních slovech předsedkyně spolku př. Věry Bártové ujal slova pan Petr Nejez, aby představil firmu, která od roku 1999 vykupuje med od včelařů, následně med zpracovává a distribuuje zejména do prodejen zdravé výživy a na trhy v ČR a dále zahraničním odběratelům.

Rodinná česká firma Silt, s.r.o., se sídlem ve Skalici nad Svitavou, podporuje české včelaře, jejichž medy jsou vyhlášené svojí kvalitou i v zahraničí. V ČR se podle statistiky ČSÚ za rok 2023 vyprodukovalo 900 tisíc tun medu. Firma se specializuje na medové pochoutky a měsíčně zpracuje cca 10 tun medu /velcí producenti zpracují až 200 tun medu měsíčně/, který se přepravuje v konvích nebo v sudech od dodavatelů. Med je citlivý na vlhkost, teplotu nad 50°C a přímé slunce, proto je vhodné med skladovat v temnu při teplotách do 25°C. Výrobky firmy Silt, s.r.o., je možno najít na https://www.silt.cz/. Ukázku sortimentu mohli účastníci přednášky shlédnout přímo na místě a též mohli ochutnat vzorky různých druhů medu.

Přednáška přinesla řadu zajímavých informací, z nichž některé stručně uvádím:

- existují exotické medy s odlišnou konzistencí i vůní

- do ČR se medy dovážejí i z Ukrajiny, Moldávie a Číny, neboť domácí produkce nepokryje poptávku; pro představu - 1 kg čínského medu stojí 1 USD

- v ČR platí zákaz léčení včelstev antibiotiky, v zahraničí tento zákaz neplatí

- výkupní sezóna medu začíná na přelomu května a června, končí v srpnu

- v Kataru se každoročně pořádá výstava medu, jedním z exponátů je i med starý 450 let, který vykazuje požadovanou kvalitu i po takto dlouhém období

- pastovaný med má menší trvanlivost a vyváží se zejména do Dánska a skandinávských zemí; je zde oblíbený se skořicí, lékořicí, kandovaným ovocem, pomerančem a brandy

- u nás je oblíbený med tekutý a hnědé barvy

- akátový med je světlý a dlouhodobě přirozeně nekrystalizuje.

Další informace se týkaly technologických postupů spojených se skladováním medu, vyčištění, filtrace, rozpouštění medu v termokomoře a stáčení medu.

Na závěr přednášky jsme shlédli krátké video firmy Silt, s.r.o., o ruční výrobě medových produktů, ochutnali jsme vzorky medu, případně si zakoupili některý z produktů firmy.

Setkání ukončila předsedkyně spolku, která poděkovala přednášejícímu a pozvala přítomné na další přednášku – 18. 1. 2024 v 18.00 hodin – na téma „Příprava záhonů a skleníků na jarní výsadbu, rychlení zeleniny, předpěstování, nové druhy; zvýšené záhony“. Přijede za námi lektorka ZO ČZS Boskovice př. Ing. Martina Lukešová.

 

Text a foto: Jana Plchová


2. Přednáška na téma „Příprava záhonů a skleníků na jarní výsadbu, rychlení zeleniny, předpěstování, nové druhy, zvýšené záhony“

Ve čtvrtek 18. ledna 2024 se v 18 hodin sešli v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích zájemci, kteří si chtěli osvěžit svoje znalosti či získat nové informace na výše uvedené téma. Tentokrát na námi přijela paní Ing. Martina Vopatová, aby nás naladila na blížící se jarní měsíce a činnost spojenou s předjařím.

Přednáška byla doprovázená názornými texty i fotografiemi, a tak si mnozí z přítomných stihli jistě udělat řadu užitečných poznámek. Některé z informací se pokusím přiblížit i v tomto textu:

Skleníky a fóliovníky

- zahradnický substrát obsahuje často plísně a houby. Nejlépe lze vytvořit zeminu z vlastního kompostu nebo odvézt od někoho kvalitní zeminu na doporučení. Kvalitní značkovou zeminu je lepší koupit v zahradnictví, ne v supermarketech.

- zemině ve skleníku hrozí riziko zasolení – cca za 3 roky je půda zasolená

- při vyčerpání živin ve skleníku dodáme humus nebo půdu vyměníme, přičemž vytvoříme 3 vrstvy biomasy – sláma, humus a aspoň 10 cm zeminy. Humus je zásobárnou živin na několik let dopředu.

- testování pHpři kyselosti půdy rostliny špatně přijímají živiny, na půdě roste šťovík, přeslička, jitrocel, mech; dodáváme humus /event. Vápno/

- na zásaditých půdách roste jetel, řepík pelyněk

Přesnější stanovení se provádí pomocí testovacích souprav – lakmusovým papírkem z výluhu půdy. Po sezóně je vhodné ke zlepšení pH půdy dodat křemičitý písek + humus.

Nedostatek dusíku se projevuje slabým růstem a světlezelenou barvou rostlin.

Nadbytek dusíku značí tmavozelená barva listů, rostliny jsou náchylnější vůči chorobám a škůdcům a při přehnojení mají nižší obsah vitamínu C.

Nedostatek fosforu se projevuje nedostatečnou tvorbou květů.

Rychlení zeleniny provádíme koncem února a začátkem března přímým výsevem ředkviček a salátu. Vyséváme do fóliovníku a sklízíme již v dubnu. Taktéž pažitku či cibuli můžeme dát do květináče nebo truhlíku za okno.

Předpěstování potřebujeme pro urychlení sklizně. Používáme substrát pro množení a je třeba mít v místnosti správnou vlhkost a teplotu. Včasné přepichování se provádí, když má rostlina 2-3 pravé lístky. Důležité je rovněž zajistit teplo odspodu /na radiátoru/, světlo dodáme až roste zelená hmota.

Nové druhy – saláty k česání, čekanka, špenát, mangold, lebeda, bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, šťovík kyselý, okurka „svačinková“, špagetová a máslová dýně, nové odrůdy květáku atd.

Zvýšené záhony a jejich zakládání jsme mohli sledovat na videoprojekci včetně podrobného slovního doprovodu paní přednášející, které v závěru poděkovala předsedkyně ZO ČZS př. Věra Bártová. Pozvala přítomné a další zájemce na příští přednášku dne 25. 1. 2024 v 18.00 hodin na téma „Péče o ovocné stromy od vysazení – hnojení, řez, udržování dobrého zdravotního stavu“ – přednášející Ing. Dušan Nesrsta, ÚKZUZ Želešice.

 

Autorka textu a fotografií: Jana Plchová




Třetí přednáška na téma „Péče o ovocné stromy od vysazení – hnojení, řez, udržování dobrého zdravotního stavu“

Dne 25. ledna 2024 se uskutečnila přednáška na výše uvedené téma od 18 hodin v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích. Přednášející pan Ing. Dušan Nesrsta pracuje jako hlavní specialista na plodiny v ÚKZÚZ Lysice. V první části přednášky se věnoval této problematice:

1/ Sázení ovocných stromů

- první fází před sadbou je výběr vhodného stanoviště pro stromy. Zde se zabýval složením půdy, orientací a polohou pozemku.

- důležitou otázkou je i výběr vhodné podnože, která závisí na klimatických podmínkách dané lokality. Mimo jiné jsme dostali doporučení pro teplomilné odrůdy, které by se měly sázet ve vyšších polohách, aby nebyly poškozeny jarními mrazy.

- význam řezu a jeho správnost, doporučeno jednoznačně řezat stromy až v době květu, a to především u odrůd plodících na dlouhém dřevě (koncích větví). Nemá se stříhat brzy a způsobem „krátkého řezu“ (především u jabloní). Místo častého krátkého řezu se má používat ořez celých větví.

- chybou je hluboká výsadba stromů. Jáma nemá být hlubší než rýč.

 

2/ Příčiny neplodnosti ovocných stromů

- špatné opylovací poměry, nedostatečná výživa (NPK by se mělo hnojit na podzim a cereritem na jaře v přiměřeném množství).

- střídavá plodnost – vzniká vlivem klimatických podmínek, kvalitou půdy s dostatkem živin a nesprávným výběrem druhu podnože.

 

3/ Popis pěstitelských tvarů (dle druhů ovoce)

- sloupcovité odrůdy jsou jen u jabloní (je jich cca 40 druhů)

- pro hrušně je doporučen tvar „vřetenový zákrsek“, „čtvrtkmen“ (až 6 m) a „solax“ (až 8 m)

- pěstitelské tvary jabloní jsou:

 a) intenzivní: kolumnární (sloupcovité – cca 80 cm až 1 m od sebe), štíhlé vřeteno (až 2,2 m), zákrsek

b) extenzivní: čtvrtkmen, polokmen

Přednáška byla provázena ukázkou jednotlivých druhů výsadeb.

 

4/ Doba výsadby

- celoročně (kontejnerové sadby)

- výhradně na jaře (broskvoň, mandloň, ostružiník)

- srpen (jahodník)

- výhradně na podzim (rybíz, maliník, líska, jeřáb, arónie)

- na jaře či na podzim (jádroviny, meruňka)

Přednášející přítomné zájemce seznámil s podrobným postupem výsadby. Byly popsány jednotlivé druhy řezů ovocných stromů, které jsou – řez po výsadbě, výchovný řez (kořeny a koruna v poměru 1:1), udržovací řez, zmlazovací řez (po 25 letech). Rány po řezu je třeba ošetřovat výhradně štěpařským voskem, nikdy balzámem. Lze ošetřit i latexem s fungicidy (ochrana proti houbám).

Závěr přednášky byl věnován chemickému ošetření ovocných stromů.

 

Autor textu a fotografií: Josef Plch




Závěrečná přednáška paní Mgr. Jarmily Podhorné

Přednáška byla zahájena dne 1. února 2024 v 17 hodin a konala se opět v modrém salónku Sokolovny v Boskovicích. Dostavil se na ni očekávaný velký počet účastníků, kteří se zájmem vyslechli informace o produktech firmy NADĚJE, jejíž majitelkou je paní Mgr. Jarmila Podhorná. Firma vyrábí přípravky z pupenů rostlin a výluhy z bylin včetně dalšího souvisejícího sortimentu. V současné době zde zaměstnává 36 zaměstnanců v 5 budovách v Brodku u Konice.

Přednášející paní Mgr. Jarmila Podhorná má mnohaletou zkušenost s využitím bylin pro udržení zdraví a pro prevenci různých onemocnění. Přípravky firmy Naděje je možno využít i na posílení imunity,  psychiky a na podporu činnosti jednotlivých orgánů. Byliny a pupeny se sbírají v ekologicky čistém prostředí a zdravotní nezávadnost každé tinktury potvrzuje ministerstvo zdravotnictví. Přehled speciálních výluhů z pupenů a rostlin i výluhy z bylin, speciální masti a oleje, bylinné koupele i bylinné kúry přítomní zájemci obdrželi v tištěné podobě stejně jako informace o činnosti Regeneračního centra Naděje v Brodku u Konice.

Vzhledem k množství přednesených informací uvádím odkaz, na kterém je možno najít vše, co nás zajímá o nabídce firmy Naděje:

www.nadeje-byliny.eu

Součástí přednášky byla i nabídka konkrétních přípravků firmy Naděje, které si mohli přítomní zájemci zakoupit na místě, či konzultace přímo s majitelkou firmy paní Mgr. Jarmilou Podhornou.

 

Přednáškový cyklus zakončila předsedkyně spolku př. Věra Bártová a informovala přítomné o zahájení prodeje v prodejně zahrádkářských potřeb a přebytků dne 12. února 2024.

 

Text a fotografie: Jana Plchová