Zelinářské školení Oblastních odborných instruktorů ČZS
25.–27. 7. 2014 Smržice, Prostějov, Olomouc
25. 7. pátek odpoledne Smržice – Program s Ing. Janem Prášilem
Ředitel firmy SEMO Smržice nás seznámil s firmou, následovala prohlídka výsadby na pozemcích i ve sklenících, sušárny a třídírny semen i podnikové prodejny. Byli jsme seznámeni i s novinkami zeleninového sortimentu, který zatím není veřejnosti k dispozici, např. sada rajčat různých tvarů a zajímavého vybarvení v odstínech červené a oranžové, nechyběla ani rajčata hnědá. Pozornost vzbudily kulaté cukety citronově žluté barvy a jemné lahodné chuti (měli jsme možnost i ochutnat). V dalších hodinách se uskutečnila přednáška Ing. Jaroslava Roda o nejčastějších chorobách a škůdcích zeleniny.
26. 7. sobota Prostějov – Celý den probíhaly přednášky o zelenině
1. Ing. Karel Zavadil – Plodová a listová zelenina
Papriky – nejnáročnější plodina na živiny, teplomilná (potřebuje teplo a světlo), papriky zeleninové máme nepálivé (sladké) a pálivé
a) sladké odrůdy: AMY, AMYKA F1, KVADRY F1, SLOVANA F1, LUNGY F1, HAMIK, SASKIA F1, GELBY F1, RUBIKA F1, JUBLINATA jablíčková/ SEMAROH
- pálivé odrůdy: OSTRY F1, DRAKY F1, PÁLIVEC, OHNIVEC, DAMIAN, KILIAN, KRISTIAN, HABANERO, JALAHOT F1
- papričky okrasné: PYRAMID, PLAMÍNEK červený a žlutý
- paprika kořeninová: odrůda KARKULKA (mlít i se semeny)
Rajče – tyčkové a keříčkové
- tyčkové odrůdy: TORNÁDO F1, TIPO F1, TORINO F1, PARTO F1, BEJBINO F1, DATLO, POLLICINO F1, HOMESTEAD, CORSARO F1, STRILLO F1
- keříčkové odrůdy: DARINKA F1, DIANA, PAVLINA, SEJK, DENAR, TEREZA F1
Okurky nakládačky – hořké, normální a geneticky nehořké
a) nakládačky: BLANKA F1, BÁRA F1, BOHEMIE F1, WONNA F1, CHANTAL F1, CHARLOTTE F1, ORNELLO F1, ELISABET F1, HARRIET F1, ZSOFI F1
b) salátové: LILI F1, CHEER F1, AMANDA F1, FORMULE F1, SUPERSTAR F1, EMILIE F1, VISTA F1, ORGA F1, AVANTGARDE F1, STARTGREEN F1, BABY F1
Cukety – odrůdy: GOLDLINE F1, TREND F1, HOKAIDO ORANGE, DELICA F1, KVETA, GOLIÁŠ, ESO, APETIT
Saláty – hlávkové a listové
- hlávkové: SAFÍR, SMARAGD, NEFERIN, CITRIN, MARS, JUPITER, FARAON, ČERVÁNEK, MARATON, MEDINO, MAXIMO, LEDANO, GLOBUS
- listové: DUBAGOLD, DUBARED, ROSET, RODEN
Špenáty – odrůdy: LAZIO F1, FUJI F1, WINTERRIESEN
2. Ing. Jan Prášil – Další listová zelenina
Puková a hlávková čekanka, Mangold GATOR, Šrucha, Řeřicha dánská, Rukola, Kozlíček polníček
Kolekce nazvaná chuť Asie: MIZUNA EARLY, MIBUNA EARLY, PERILLA GREEN, KOMATSUNA (hořčice čínská)
3. Ing. Ivo Kotrle
Cibule – odrůdy: ALICE, DAGMAR, LUSY, WELINA, KARMEN, GLOBO, ELISTA, GERDA, AGOSTANA, AUGUSTA, ALBIENKA
Mrkev – dle barvy červené, žluté, oranžové, bílé, fialové
odrůdy: JITKA F1, KOLOSEUM F1, CHAMARE, TÁBORSKÁ ŽLUTÁ
Petržel – odrůdy: ATIKA, ORBIS, JADRAN, KADEŘAVA, MARUNKA, KUDRNKA, FESTIVAL
Pastinák – odrůda: DLOUHÝ BÍLÝ
4. Ing. Ivana Hasalová – Luskoviny
Hrách zahradní, hrách setý polní, hrách dřeňový a cukrový, hrách setý rolní – peluška
zahradní – odrůdy: AVOLA, JUNOS, OSKAR, HAVEL, VLADAN, DALILA, RADIM, CETRIS,
2 cukrové odrůdy – CAROUBY, SWET SALOME
Fazol – pnoucí a keříčkový
odrůdy keříčkové: SATELIT, AIDAGOLD, PETRA, CARMEN, BONA, GAMA
5. Ing. Jan Prášil – Léčivé a aromatické rostliny
Bazalka pravá, Bazalka svatá – TULSI, Stévie sladká, Citronová tráva, Třezalka tečkovaná, Šalvěj, Proskurník, Majoránka, Dobromysl – Oregano, Libeček lékařský, Mateřídouška, Echinacea, Heřmánek, Koriandr, Měsíček, Kopr – odrůda HANÁK (jemný do omáček), MAMUT (tvrdší do nálevů)
27. 7. neděle dopoledne – Olomouc, Centrum aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin.
Ing. Karel Dušek nás seznámil s historií ústavu, která spadá až do r. 1953. V 90. letech minulého století bylo rozhodnuto o likvidaci ústavu, ale podařilo se jej zachránit. Prohlédli jsme si výsadbu zeleniny ve sklenících a bohatý sortiment léčivek na záhonech. Pro opylování rostlin mají k dispozici vlastní včelstva a ze zkušeností bylo doporučeno, aby včely měla každá zahrádkářská osada. Ing. Dušek tvrdil, že přítomnost včel zvýší výnosy o 30 %. Rovněž SEMO Smržice věnuje velkou pozornost včelám a mají jako vedlejší činnost chov včel a výrobu medu, který prodávají ve své firemní prodejně.
Zhodnocení celého semináře
Po stránce odborné i organizační byl seminář dobře připraven a hodnocení je jednoznačně kladné. Odborná úroveň přednášejících byla na vysoké úrovni, byli vybaveni bohatými prezentačními materiály a je zapotřebí vyzvednout i ochotu, s jakou odpovídali na jakýkoliv dotaz. Zajištění přednáškových místností, ubytování a stravování pro akci, která se koná na různých místech, je mimořádně náročné. Vedení ČZS, především pak odbornému oddělení, se podařilo seminář úspěšně připravit, a tak jim za to patří velké poděkování. Nemalou zásluhu na úspěšnosti semináře má také SEMO Smržice, především zajištěním kvalitních přednášejících. Účastníci semináře – zahrádkáři si mohli vyměnit zkušenosti s pěstováním různých odrůd sortimentu zeleniny a o získané nové informace se mohou podělit se svými kolegy v ZO. Závěrem nutno říci, že exkurze ve firmě SEMO Smržice i v Genobance Olomouc, byla přínosem pro účastníky semináře, a především pak pro ty, kteří zde byli poprvé.
1. srpna 2014
zpracovala Hana Možíšková ÚS ČZS Uherské Hradiště