Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Dospělec makadlovky.

Pěstování rajčat ohrožuje nový škůdce

Státní rostlinolékařská správa loni potvrdila na území České republiky historicky první výskyt nebezpečného škůdce rajčat - makadlovky Tuta absoluta. Přestože tento škůdce původem z Jižní Ameriky nemá ještě ani český název, dokážou housenky tohoto motýla vážně poškodit rostliny a plody rajčat a tím výrazně snížit výnos a kvalitu plodů.

"Naši inspektoři potvrdili první výskyt tohoto nebezpečného škůdce v České republice, konkrétně v okrese Prostějov na Olomoucku. Pěstitelné rajčat by proto měli být bdělí, zvláště pak ti, kteří pěstují rajčata ve sklenících,“ upozornil pěstitele ředitel SRS Zdeněk Mach. I když se podle něj jedná o teplomilný druh můry, který v našich podmínkách není schopen venku přezimovat, může dojít k jeho usídlení ve sklenících a fóliovnících.

Jak uvedla Státní rostlinolékařská správa ve svém tiskovém prohlášení, makadlovka Tuta absoluta je ve své domovině v Jižní Americe řazena k nejvýznamnějším škůdcům porostů rajčat. Škody na rostlinách způsobují jen housenky, které svým žírem poškozují především zelené části rostlin, ovšem mohou poškodit i květy a plody. Typickým symptomem napadení housenkami Tuta absoluta jsou plošné nepravidelné miny na listech a chodbičky ve stoncích a plodech. V posledních letech bylo zaznamenáno její masové šíření v jižních částech Evropy, zejména ve Španělsku, kde způsobuje ekonomické ztráty vyšší než 50 %.


obr
Housenka v plodu rajčete.

Dospělec je drobný motýl s rozpětím křídel 10 mm s charakteristickými dlouhými a nahoru protaženými makadly, dobře viditelnými pouhým okem. Starší housenky mají zelenavou až světle růžovou barvu a dorůstají do velikosti 8 mm. Škodlivý organismus Tuta absoluta je zařazen na seznamu A2 Evropské a středozemní organizace ochrany rostlin (EPPO) a členským zemím je doporučeno provádět vůči němu regulační opatření. Preventivním opatřením proti zavlečení tohoto škůdce je nemanipulovat v blízkosti porostů rajčat s plody dováženými z rizikových oblastí a likvidovat použité přepravní obaly od rajčat, případně je po dodání důkladně vyčistit. K signalizaci výskytu a detekci Tuta absoluta slouží druhově specifické feromonové lapáky.

Z agrotechnických opatření se doporučuje instalace sítěk proti hmyzu ve větracích otvorech v uzavřených prostorách, vyvěšení vhodných feromonových lapáků a odstraňování všech zbytků rostlin z čeledi lilkovitých bezprostředně po sklizni. V boji proti makadlovce Tuta absoluta lze s úspěchem využít i preparáty na biologické bázi a chemickou ochranu. 

V zemích s výskytem Tuta absoluta se v bilogickém boji využívají přípravky na bázi Bacillus Thuringiensis var. kursaki, entomopatogenních hub Metarhizium anisopliae a Beauveria bassiana, vosičky Trichogramma achaeae T. pertiosum a dravé ploštice rodu Macrolophus, Nabis Nesidiocoris. Chemická ochrana proti housenkám je založena na bázi účinných látek abamectin, indoxacarb a spinosad a proti motýlům na bázi účinných látek acetamiprid, cypermethrin, deltametrin, imidacloprid a teflubenzuron.

-zj-

 

Minování v listech rajčat.
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.