Stručný výkladový slovník

pro mladé a začínající zahrádkáře

Hesla od písmena:

Hledat heslo:

Molybden - Mo

Mikroelement, nepostradatelný pro zajištění funkcí důležitých enzymových systémů, především metabolismu dusíku, nepostradatelný pro fixaci vzdušného dusíku u symbiotických i volně žijících mikroorganismů.

Nedostatek vzniká často u rostlin, které mají vysoké nároky na jeho potřebu - brukvovité. U květáku a kapusty se listy lžícovitě stáčejí do člunkovitého tvaru, omezením růstu okrajových pletiv, zatímco ostatní části listů ještě dorůstají. U květáku a brokolice dále dochází k redukci a deformacím listové čepele, květák nevytváří růžice, dochází k vyslepnutí, případně k jejím různým vývojovým deformacím. U růžičkové kapusty je omezena tvorba růžiček, které se navíc neuzavírají. Nedostatek Mo je pozorovatelný také u rostlin, které si zajišťují převážnou část dusíku s pomocí symbiotických hlízkových bakterií. Projevem je pak světlejší zabarvení rostlin (nedostatek N) a v produktech je podstatně méně bílkovin.

Nadbytek Mo a jeho toxické působení je sice v praxi vzácné, ale možné díky malé pohyblivosti této živiny v rostlině. Při jeho nadměrném příjmu může docházet ke kumulaci (tolerance k vyššímu přijímanému množství ukládáním do vakuol). Nebezpečí je hlavně u přímo konzumovaných krmiv a zelenin, kdy vyšší dávky působí karcinogenně. Projevy toxického nadbytku u rostlin se projevují až při značně vyšších koncentracích v rostlinách - u rajčat zjištěny příznaky poškození žloutnutím a nekrotizací listů. K optimalizaci příjmu postačí zpravidla odpovídající úprava pH vápněním; pro náročné plodiny na půdách s výrazným nedostatkem, pak aplikujeme molybden přiměřenými dávkami vhodných hnojiv.


757

Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.

Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.

Zpět na výpis všech hesel