[Ořešák]

BAKTERIÁLNÍ SKVRNITOST OŘEŠÁKU

(Xanthomonas juglandis)

    Na plodech drobné, poněkud vyvýšené vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně vznikají velké nepravidelné černé skvrny ohraničené vodnatým lemem. Nekróza proniká do plodů a postihuje jádro, plody černají, sesychají a opadávají. Při pozdním napadení k poškození jádra nedochází. Na čepelích listů hranaté nejdříve vodnaté, později nekrotické nervaturou ohraničené skvrny. Skvrny splývají a vznikají velké hnědé plochy. Skvrny na nervatuře a řapících listů. Na letorostech hnědé skvrny, vrcholky letorostů zasychají. Bakterie přezimují v pletivu napadených letorostů. Na okraji skvrn se vytváří za příznivých podmínek bakteriální exudát. K rozšiřování dochází především vodou. Onemocnění se šíří zejména za vlhkého počasí.

Metodické údaje
    Ořešáky nevysazovat na uzavřené a vlhké lokality a zamokřené pozemky. Výskyty onemocnění omezí ošetření měďnatými fungicidy (CUPROCAFFARO, FLOWBRIX, FUNGURAN-OH 50 WP, CHAMPION 50 WP, KORZAR, KUPRIKOL 50, KUPRIKOL 250 SC), prováděná v období před květem a 1-2x po odkvětu viz Hnědnutí listů ořešáku. Ošetřují se porosty ve školkách a především mladé výsadby.


Bakteriální skvrnitost ořešáku
poškození na listech

 

Bakteriální skvrnitost ořešáku
poškození na plodu

 

Bakteriální skvrnitost ořešáku
příznaky poškození na povrchu skořápek

 

Bakteriální skvrnitost ořešáku
poškození plodu - průřez

Aktualizováno pro rok 2014