[Kořenová zelenina]
Erwinia carotovora subsp. carotovora, Alternaria dauci, Alternaria radicina, Botryotinia fuckeliana, Helicobasidium brebissonii, Sclerotinia sclerotiorum
Skládkové hniloby mrkve a dalších druhů kořenových zelenin způsobují bakterie a několik druhů hub. Vyskytují se jednotlivě nebo častěji několik původců společně.
Erwinia carotovora subs. carotovora vyvolává rychle se rozšiřující a zapáchající slizovitou (mokrou) hnilobu. Při napadení sklerociovou hnilobou (Sclerotinia sclerotiorum) postižená pletiva měknou, postupně tmavnou a hniloba se rychle šíří do středu kořene. Napadená místa záhy pokrývá bílé vatovité mycelium, v němž se postupně vytvářejí černá, různě velká a utvářená sklerocia. Fialová hniloba kořenů (Helicobasidium brebissonii) pokrývá kořeny zpočátku nenápadným, později fialovým podhoubím, v němž se vytvářejí tmavě hnědá až černá pseudosklerocia. Pod hustou spletí podhoubí pletiva hnědnou a zahnívají. Velmi škodlivou hnilobou je černá hniloba mrkve (Alternaria radicina). Na kořenech vytváří okrouhlá nebo nepravidelná, tmavě zbarvená a rychle se rozšiřující hnilobná ložiska. Postižená pletiva propadávají, černají a měknou. Nejčastěji jsou napadány korunkové části a špičky kořenů. Alternáriová skvrnitost listů mrkve (Alternaria dauci) je méně častým původcem hniloby kořene mrkve. Způsobuje černé strupovité skvrny na povrchu kořene. Velmi častou skládkovou hnilobou kořenů je šedá hniloba (Botryotinia fuckeliana). Postižená místa jsou zpočátku světle hnědá, později tmavnou. Záhy je porůstá šedý povlak konidioforů a konidií. Hniloba obvykle začíná od korunky nebo špičky kořene. Místa poškozena houbami velmi často druhotně osídlují bakterie a dochází k rychle se rozšiřující slizovité hnilobě. Skládkovými hnilobami bývají postiženy především nevyzrálé, za nevhodných podmínek sklizené, mechanicky poškozené a nevhodně uložené kořeny.
Povolené přípravky [Kořenová zelenina] | ||||
-1- | -2- | -3- | -4- | -5- |
DITHANE DG NEOTEC (0,2 %) # | §M, Xi, OP II.st. | AT | # | |
|
||||
DITHANE M 45 (0,2 %) | §M, Xi, OP II.st. | AT | # | |
|
||||
NOVOZIR MN 80 NEW (0,2 %) | §M, Xi, OP II.st. | AT | # | |
|
||||
ROVRAL AQUAFLO (0,1 %) | §M, Xn, OP II.st. | AT | # | |
|
Ostatní metodické údaje
Zaskladňovat jen dobře vyzrálé, v optimálním termínu sklizené,
mechanicky nepoškozené a zdravé sazečky. Skladovací prostory před zaskladněním
dokonale vyčistit a dezinfikovat, [např. SAVO, Chloramin (dle návodu) nebo plátková
síra (8-10 g/m3)]. Skladovat při nižších teplotách (do 4 oC) a
za optimální vlhkosti vzduchu, sklady dle potřeby větrat. V průběhu skladování
sledovat zdravotní stav sazeček.
Sklerociniová hniloba kořen petržele |
Měkká (mokrá) bakteriální hniloba kořen petržele |
Měkká (mokrá) bakteriální hniloba kořen mrkve |
Fialová hniloba kořenů kořen petržele |
Černá hniloba mrkve kořen mrkve |
Aktualizováno pro rok 2014