hlavička
placená inzerce reklama

Stručný výkladový slovník

pro mladé a začínající zahrádkáře
Hesla začínající písmenem:
Hledat konkrétní heslo:

Macerace

1. jeden ze způsobů extrakce rostlinných surovin, hlavně drog z léčivých rostlin, kdy se takto z nich získávají snadno rozpustné látky. Jedná se o několikahodinové vyluhování při teplotě 15-20°C, vyšší teploty se nepoužívají aby nedošlo k poškození kvality (bílkoviny, slizy).

2. m. ovoce a zeleniny je v konzervárenském průmyslu ztekucování produktů, nejčastěji působením vybraných enzymových preparátů majících pektolytickou aktivitu. Působením enzymů je rozkládána střední buněčná lamela rostlinného pletiva a dojde k uvolnění jednotlivých buněk. Současně je vhodným způsobem produkt homogenizován (míchání, mletí) a získávají se takto kalné dřeňové šťávy, jako základ dalšího technologického postupu. V nejširším smyslu lze pod pojmem m. rozumět jakékoliv rozmělnění surovin na "mokré cestě".    

(687)

Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.

Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.

Zpět na výpis všech hesel

Celkem:
Dnes:
On line:
3494214
2068
25
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.