hlavička
placená inzerce reklama

Diskusní fórum

Diskusní fórum je otevřené - bez registrace a je částečně moderované. Na váš dotaz odpovídají přímo pracovníci ústředí, nebo zprostředkují názor odborníka v oboru, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Na některé dotazy však odpovědět nelze, buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální, že na ně ani my odpověď neznáme. V každém případě doporučujeme pomocí hledání ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Právní dotazy ve fóru zásadně neřešíme. Pro řešení právních sporů disponuje ČZS právní poradnou a to zdarma pokud se jedná o spor v ZO ČZS při zahrádkářské činnosti.

Dále pamatujte na slušnost - nevhodné dotazy, ale i odpovědi z fóra odstraňujeme.

Pokud sháníte či nabízíte zahrádku, použijte inzerci, inzertní příspěvky v diskusi budou odstraněny.

mastná jablka

  <<< zpět na hlavní stranu
  < zpět

 

Autor: Soňa 2013-09-17 19:56:437854
Dobrý den,
mnohokrát jsem se setkala v obchodech s mastným povrchem jablek, vyvolávalo to ve mně pocit odporu. Letos máme jablka od kamaráda ze zahrady a jsou taky mastná, oba druhy - nevím jaké. Slupka je tak mastná, že je obtížné ji umýt. Proč to tak je? Je to normální a bezpečné k jídlu?
Děkuji za odpověď.
Autor: Miloš Kožešník, správce fóra 2013-09-19 15:06:187863
Dobrý den. Pokud jde o jablka sklizená od někoho ze zahrady, je vámi uváděná mastnota v podstatě ochranná vosková vrstva, která má plody chránit.
Pokud se jí pokoušíte smýt asi těžko uspějete. Nejedná se o žádnou závadu ani chorobu je to odrůdová vlastnost. Např. odrůda James Grieve dozrávající koncem prázdnin má poměrně často na povrchu přirozeně vznikající silnou voskovou vrstvičku, ta se dá rozleštit do vysokého lesku. Podobně je tomu i u dalších odrůd i když v slabší míře.
V každém případě se této voskové vrstvy nemusíte bát na rozdíl od jablek, které se pro prodej v SUPERMARKETECH záměrně voskují!!! Na toto téma jsou na webu mnohé diskkuse (např. www.doktorka.cz), kde snadno zjistíte, že jablka po navoskování jsou sice krásná pro prodej - lahodí oku, ale jejich poživatelnost je již negativně ovlivněna! Proto se tam také často dočtete, že je lépe je nekupovat.
VIZ: Jak odstranit toxický vosk z jablek:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/jak-odstranit-toxicky-vosk-z-jablek/
Autor: Miluše 2018-01-27 23:45:2513541
Dobrý den,
shodou okolností jsem dnes v e-mailu obdržela krátké video, kde je předveden marný pokus o odstranění právě této voskové vrstvičky horkou vodou. Na jablku se vytvořily pouze bílé mapy a nic. Docela odpudivé.
Když vezmu v potaz, že tyto jablíčka,vypadající spíše jako dekorace, zákazník i přesto kupuje a nejsou přitom z nejlevnějších, tak škoda, že u sortimentu není informace o zvláštním zacházení před konzumací. U některého sušeného ovoce (pravda baleného) to uvedené je. Jablíčka jako pro Sněhurku určitě kupují i maminky s dětmi, ale to je vedlejší.
Pane Kožešníku, díky za váš odkaz na odstranění vosku.
Autor: Ivan Dvořák ČZS 2018-01-29 08:05:5813543
Mastná, tedy přirozeně mastná v obchodě jsou jablka z okruhu pupenových mutací Jonagoldu /Jonagored, Jonagold Prince, Marnika, Red Princ,.../, ale to je mastnota zjistitelná na dotek. Ten "ochranný obal" laku je na dotek nemastný. Má prodloužit trvanlivost, snížit výpar vody z plodu, jablko učinit krásným. Ale když si vezmete, je to jako pláštěnka, pod kterou zůstává vše, co vypotíte, vlastně i vydýcháte... Podle mě nemýt, loupat.
Lakování ovoce se týká i pomerančů, zejména řeckých, kdy se po naplnění krabic povrch plodů přestříkne lakem pro menší odpařování vody - plody bývají lesklé prakticky jen z jedné strany a jen ty navrch papírové krabice.
Pokud jde o ochranu před výparem, podobné je to u balené zeleniny v sáčcích, okurek v igelitu. Obal je dobré sundat a nechat zeleninu den či déle vydýchat, ožít. Když jsem prodával zeleninu, tak na krabicích s hroznovým vínem byl nápis po otevření nechte vydýchat (časový údaj) a teprve pak prodávejte. V každém obalu byla vložka, která produkovala nějaký sirný přípravek. Po rozbalení několika stovek takových obalů bez rukavic jsme měli rozpraskanou kůži na rukou.

PŘIDAT ODPOVĚĎ
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde prosím neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu.
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)

Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do INZERCE, z tohoto fóra budou odstraněny.

Jméno
Text
připojit obrázek    jen JPG!
(max. šířka 640 px - větší obrázky budou zmenšeny)
pro přidání příspěvku zadejte kód z obrázku vlevo:
Celkem:
Dnes:
On line:
3717315
325
12
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.