Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Cenu ministra zemědělství Ing. Petra Bendla za nejvýše hodnocené víno soutěže Šampion výstavy získal pan Leoš Urbánek z Čejkovic.

Jaká byla Celostátní výstava vín ČZS s mezinárodní účastí?

O víkendu 19. 5. – 20. 5. 2012 proběhla ve sportovní hale Vracov Celostátní výstava vín ČZS s mezinárodní účastí.  Koštovat návštěvníci mohli 1582 vzorků z různých vinařských oblastí, převážně z Moravy, Slovenska a Čech, ale též z polské vinařské oblasti Podkarpatí, z chorvatského Daruvaru, z Rakouska i Maďarska.

Na 1582 vzorků z různých vinařských oblastí převážně z Moravy, Slovenska a Čech bylo možno koštovat v srdci Slovácka za významné finanční podpory Ministerstva zemědělství, hejtmana Jihomoravského kraje, Vinařského fondu ČR.  Výstavu, kterou pořádal Český zahrádkářský svaz ve spolupráci s Cechem kyjovských vinařů a Vinařskou komisí ČZS podpořilo také 800 návštěvníků.

Z velmi široké a pestré nabídky různých odrůd bylo možné vybrat skutečně unikátní vzorky jednotlivých šampionů, méně známé odrůdy i soutěžní vína z polské vinařské oblasti Podkarpatí, z chorvatského Daruvaru, z Rakouska (Paasdorf), Maďarska (Győr) a asi 150 vzorků vín ze Slovenska.

  • Cenu ministra zemědělství Ing. Petra Bendla za nejvýše hodnocené víno soutěže-šampion výstavy - získal pan Leoš Urbánek z Čejkovic za Rulandské šedé 2011, výběr z hroznů,
  • pohár hejtmana Jihomoravského kraje převzala zkušená vinařka Ing. Lenka Kadubcová za Merlot 2010 pozdní sběr,
  • pohár předsedy ČZS získal vinař Josef Jakša  shodou okolností z Vracova za vzorek Rulandské bílé 1993, výběr z hroznů.

Hala ve Vracově

Z českých vinařských oblastí se organizátorům podařilo shromáždit asi 30 vzorků vín, která byla v soutěži celkově ohodnocena jako velmi kvalitní.

Vzorek České zemědělské university, Vinařské středisko Mělník- Chloumek se stal šampionem odrůdy Ryzlink rýnský 2007 ps a byl mu udělen také Pohár vinařské komise ČZS, za nejlépe hodnocené víno z Čech. Zlatou medaili a 86 bodů získal vzorek Vinařství Bettina Lobkowicz za Zweigeltrebe 2008, jakostní a barrique, dále Botanická zahrada Praha s odrůdou Müller Thurgau 2011 ps, Žernosecké vinařství - Velké Žernoseky s odrůdou  Moravský muškát 2010 jak. 

Jako velmi dobrá vína byly hodnoceny také vzorky od Bc. Luďka Vondráka a Vinařství Viléma Krause z Mělníka, Českého vinařství Chrámce-Ing. Váňa i z Vinných sklepů Kutná Hora.

Ze zahraničních vín bylo pětaosmdesáti body oceněno ledové víno 2011 - Graševina (Ryzlink rýnský) z chorvatské oblasti Daruvaru z vinařství Turić a z vín polských dostalo stejný počet i likérové víno, které poskytl známý odborník Roman Mysliwiec z oblasti jihovýchodního Polska u města Jasło ze směsi odrůd Jutrzenka a Elmer.

Odborný seminář
Dopoledne výstavu doplnil a ozdobil svými vinařskými tématy odborný seminář především pro zahrádkáře – vinaře, šampiony v jednotlivých odrůdách, kde promluvili odborníci z lednické ZF Doc. Pavel Pavloušek, Ing. Radek Sotolář a Ing. Mojmír Baroň. Celkem se přednášek k problematice malovinařů zúčastnilo přes 80 zájemců, mezi nimiž nechyběli hosté např. ze Slovenského zahrádkářského svazu i z Polska. 

obr
Pohár předsedy ČZS získal vinař Josef Jakša z Vracova za vzorek Rulandské bílé 1993, výběr z hroznů.

Předání cen šampionům v dalších kategoriích se odehrálo v pátek v Domě kultury Kyjov za účasti mnoha významných osobností politického, kulturního života. Celým odpolednem účastníky provázela horňácká cimbálovka Martina Hrbáče.

Samotná výstava probíhala v malebném městečku Vracov, které poskytlo dokonalé zázemí a perfektní technický servis. Celkem výstavu navštívilo 800 návštěvníků, kteří si celý průběh i organizaci pochvalovali a těšili se na příští konání.

Český zahrádkářský svaz touto akcí významně podpořil vinařství, zahrádkáře-vinaře a odborné vzdělávání v této oblasti.

V roce svého 55. výročí od založení bylo i vzhledem k propagaci výstavy ukázáno široké i odborné veřejnosti, že je občanským sdružením, které stále významně oslovuje mnoho lidí nejen v naší zemi.

Poděkování za spolupráci při skvělém zorganizování této náročné akce patří především panu Mgr. Pavlovi Navrátilovi předsedovi vinařské komise ČZS, Stanislavu Kozlíkovi - místopředsedovi ČZS, Cechu kyjovských vinařů. Dále všem sponzorům, zvláště však starostům měst Kyjov - Mgr. Františku Luklovi a Vracov - Jaromíru Repíkovi, na jejichž území výstava byla pořádána. Město Vracov a jeho občané se vyznamenali skvělou přípravou prostor okolí haly, technickým i dopravním zabezpečením akce a skvělou spoluprací. 

ČZS by rád tímto prostřednictvím vyjádřil všem vinařům za poskytnutí vzorků do této soutěže a za spolupráci i odbornou pomoc v průběhu příprav a všem též přejeme úspěšný vinařský rok 2012.

Kompletní výsledkovou listinu a seznam šampionů najdete v samostatné části našich stránek věnované Celostátní výstavě vín.

U příležitosti této Celostátní výstavy vín vydal ČZS také publikaci pod názvem „Víno je poezií v láhvi aneb o víně a vinařích“, kterou obdržel každý návštěvník. Titul této knihy si autoři vypůjčili podle přísloví od známého skotského spisovatele  R.L. Stevensona, autora dobrodružného románu Ostrov pokladů. Základní část publikace s citem pro víno, historii a folklór vytvořila paní Zdenka Goliášová z Vracova. V současné době je k dispozici pro zájemce na ÚS ČZS Hodonín.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.